[...] ciężar, wolny ciężar. :)) Smażenie na oleju. Nie ma nic gorszego jak smażenie na tłuszczach nienasyconych, rak, prostata, obwisłe cyce.. wszystko razem!!! Do smażenia tylko smalec, olej kokosowy, inaczej się nie da kompletnie. Kuźwa KAŻDY program dla tzw. aktywnych czy zdrowo odżywiających się smaży na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym!!! Co [...]
[...] nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się [...]
[...] to stajemy przed dylematem - jaki olej wybrać. Niektórzy krzykną, że na teflon nie potrzeba oleju. Ja jednak skłoniłbym się w stronę zastosowania jakiegoś medium. Polecacie smalec - wysoki punkt dymienia, ale ma mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych - nie chce tego. Zatem pozostaje oliwa z wytłoków, która nie jest szczególnie wartościowa albo [...]
[...] bez skóry (u mnie 800 gram) - pieczarki (u mnie 300 gram) - cebula (1 duża) - papryka (1 średnia) - ziele angielskie (4-5), liść laurowy (2-3), sól, pieprz i co kto lubi - smalec/olej do smażenia lub patelnia teflonowa i bez tłuszczu jak ktoś woli. Ja robię bez tłuszczu i na talerzu dodaję kawałek masła. - patelnia lub rondel z pokrywką. [...]
Cześć, Chciałbym abyście ocenili moją dietę, jako że czasem bywam w domu to mięcho na obiad mam gotowe ale jako tako udało mi się to rozłożyć w przykładowym dniu. Jak wykończę wszystko z zamrażalnika na obiad to potem będzie jakiś schab/szynka/mielone itp. Smalec też mam domowy i raczej nie przerzucę się na używanie czegoś innego, masło czy olej [...]
[...] tłustym mięsku ? Bo przecież w jednym kawałku jak kupisz jest więcej w innym mniej ? 3.Jakie są dobre źródła tłuszczu zwierzęcego tak żebym mógł łatwo wyliczyć ? 4.Jaki smalec jest najlepszy do smażenia na keto ? 5.Jak już osiągnę cel (bardzo niski BF,kable na brzuchu ) to jak później masować się ? Stopniowo wracać z węglami jak w [...]
[...] mieszamy (przyprawy z umiarem, bo marchew i cebula dają fajny słodkawy posmak, jak przesadzicie to go przyprawami zabijecie) rozgrzewamy patelnię dajemy tłuszcz ( ja używam smalec ) formujemy kulki (mi wychodzi 14 kulek) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem smażymy ok 40 sekund z jednej i tyle samo z drugiej strony, dolewamy wody i [...]
[...] smażą np. jajecznice na różnych olejach itd. moje pytanie jest takie na czym najlepiej smażyć różne rzeczy aby bylo najzdrowiej i najmniej tłucząco. obecnie jestem na ckd i jajecznice smażę na boczku do wyboru są jeszcze - masło - olej - oliwa z oliwek (podobno obróka termiczna nie dobzre na nią wpływa) - smalec co jest najlepsze do smażenia?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jaki olej jest najzdrowszy do smażenia, z tego co udało mi się wyczytać to najzdrowszymi są: oliwa z oliwek, masło, smalec i tłuszcz palmowy (kokosowy). Co o tym sądzicie? Od dłuższego czasu smażę głównie filety z kurczaka na oliwie. Czy to rzeczywiście zdrowe? Pozdrawiam
[...] się zapytac jakie tłuszcze powinienem dodac do diety aby proporcje się zgadzały ew co usunąc. Dodam jeszcze ze w zamierzeniu mam dostarczac 120g tluszczy, dostepne zrodla to smalec(tylko do smazenia), olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie , ew mogę coś dokupic, gdy zajdzie taka potrzeba. Przedostatni posilek jest zamieniany z 250g [...]
[...] do czasu dodam do smażenia? Np na dwa powoli wychodzi mi ok 50 ml oliwy i czy mógłbym ją wlać na patelnie i na tym usmażyć ryż czy tak się tego nie obejdzie? Bądź jakieś inne źródło typu masło klarowne smalec czy coś takiego ? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam Zmieniony przez - daniel98765 w dniu 2019-03-21 03:43:41
Hej, Szykuję posiłek do pracy na jutro. W menu mamy kaszę gryczaną- węgle, schab bez kości- źródło białka i teraz pytanie co do tłuszczy. Czy mogę tłuszcze użyte do smażenia wliczyć w moje zapotrzebowanie kaloryczne? W tym przypadku będzie to smalec
Czy smalec gęsi jest zdrowym tłuszczem i można go włączyć do swojego odżywiania? Czy jednak lepsze będzie np masło klarowane? Np do smażenia jajecznicy
[...] i choresterolu. Tłuszcze. Dozwolony jest olej słonecznikowy, arachidowy, sojowy i oliwa w ograniczonych ilościach. Nie można używać tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina, boczek oraz innych olejów i margaryn. Zupy i dodatki do zup. Dozwolone są zupy na wywarach z włoszczyzny i na odtłuszczonych wywarach z mięsa, drobiu i ryb. [...]
[...] najlepiej tłuste, wieprzowe 5. Wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony 6. Ryby, konserwy rybne 7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka 8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego 9. Mleko lub [...]
[...] Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem [...]